Интересни факти за вратите

Публикувано от admin 01/02/2018 0 Коментар(и)

Най-тежката врата в света

Най-тежката стоманена  врата в света е с тегло 321, 4 т, е монтирана в Националната лаборатория  Лоуренс, Калифорния, САЩ. Дебелината на тази  врата е 2.43 метра. Трудно е да се повярва, че вратата се отворя, но благодарение на специална конструкция на пантите това е възможно.

Най-бързозатварящи се врати

Най-бързозатварящи се врати са монтирани в лабораториите за експлозиви, времето на затваряне е около 30 мс (0.03 сек.). Те са конструирани приблизително също като  вратите на влаковете в метрото,а висока скорост на затваряне се дължи на натиска от компресиран до хиляда атмосфери  азот.

Най-сигурна врата в света

Най-защитената жилищна врата в света се произвежда в  Колумбия. Това чудовище е със следните характеристики: бронирана, огнеупорна, взривозащитена , 10 брави , биометрична система на бравата  (първо проверява за пръстови отпечатъци, след това се взема кръвна проба, за да се провери, че пръстът принадлежи на жив човек) , интегриране на камери през IP (ако желаете, фото на посетителя ще бъде изпратено до вас по имейл, веднага след като той натисне звънеца).

Най-голямата врата в света

Най-голямата врата в света принадлежи на Националната въздухоплавателна и космическа администрация на САЩ (NASA). Логично е, като се има предвид манията на американците да бъдат първи навсякъде. Но да имаш най-голяма врата в света, но само една е някак не по американски, затова в хангара в космическия център Кенеди са цели четири! Височината на всяка метална врата е 456 фута, което е еквивалентно на 139 метра. По този начин, тези врати са не само най-големите в света, но и едни от най-високите обекти в света: например  височината на известната Статуята на Свободата в Ню Йорк е само на 305 фута, което съответства на 93 метра.

Остави коментар