Метални срещу блиндирани входни врати

Коридор със сива врата и огледало

Дошло е време да замените износената си входна врата с друга, нова и по-сигурна. Отивайки в някои от търговските обекти, разбирате, че е нужно да направите избор между блиндирана и метална врата. Тази статия е написана с цел да Ви запознае, какви са основните им различия.

 

Материала на изработка

Входните блиндирани врати са произведени от метал, който е с дебелина 1,2 мм. Той е боядисан прахово. Освен това разполагат и с 10 мм профили от MDF, които са декорирани с разнообразни фрезовки. Крилото им е снабдено с минерална вата и уплътнения, които спомагат за топлоизолацията и звукоизолацията на имота.

От друга страна по-бюджетния вариант – металните врати са изградени от два на брой оребрени метални листа, между които е позициониран изолационен материал от познатия тип „пчелна“ пита.

Конструкцията на касата

Касата на блиндираните врати е от 1,5 мм метал, който е боядисан прахово. Тя е регулируема и притежава первази за всяка от страните. Предимство е, че касата обхваща зид до 50 см дебелина. Блиндираните врати нямат вграден праг към тях, такъв допълнително трябва да бъде изграден и поставен.

При металните врати, касата е с покритие, което е технологично поставено. Представлява PVC фолио /топлопренесено/, первазите са единствено от едната страна. Касата им се монтира при зид с дебелина до 10 см и този път има вграден праг.

Заключването

Блиндираните врати имат повече системи за заключване, които нямат нищо общо една с друга и работят самостоятелно. Всяка, от които с по три шипа /активни/, бонус още едно резе- ключалка, разположено от вътрешната страна на вратата. Можем да Ви насочим, че има разнообразен избор от турски врати, които имат допълнително сложени шипове /пасивни/. Те влизат в касата, когато крилото е затворено, като бройката им зависи от съответната серия и модел.

Заключването на металните врати е многоточково и тристранно. Отново главна роля играят шипове от метал, които се забиват в касата на три места – горе, долу и отстрани, като тук също има трета ключалка, за по-добра безопасност. Металните врати, според модела им, притежават една или две системи на заключване.

Посоката, на която се отварят вратите

Първите, които разглеждаме, а именно блиндираните врати имат точна посока на отваряне, която може да се коригира с обратен монтаж.

Металните врати имат възможност за неограничено отваряне, в посока по избор.

Разгледахме съществените различия между входните метални и блиндирани врати, като последна разлика е, че първите са една идея по-бюджетни от блиндираните и са по-подходящи за втора входна врата, ако имате нужда от такава.

Exit mobile version