Реставриране на стара интериорна врата

Стара врата със занемарен външен вид

Полезни връзки


На някакъв етап от живота на всеки човек се налага поне веднъж да направи основен ремонта на жилището, в което живее или поне само освежителен. За да има домът цялостен завършек, няма как да не се „опре” до вратите. И тук идва дилемата, дали да се закупят изцяло нови врати, актуални за времето, в което сме или да се реставрират съществуващите врати. Доста често точно втората опцията взима превез, заради това, че ще излезе „по-бюджетно” но пък предприелите тази стъпка, не осъзнават колко средства за материали и свободно време ще изразходват, за да се справят с тази на пръв прочит лесна задача. Ако все пак сте избрали този вариант, ще Ви покажем етапите, през които да преминете, за да останете доволни от резултата.

Крило

Тук може или да коригирате несъвършенствата „на място”, докато си е на касата, ако говорим за някаква малка корекция или да се демонтира цялото крило, като да се отремонтира „настрани”.

От първостепенно значение, за което трябва да сте взели решение е, дали вратата ще се боядисва или ще ѝ се постави декоративно фолио само. Ако решите да боядисвате, трябва да вземете много качествени материали и боя, да не се страхувате да се изцапате и да знаете точно на каква основа е сегашната боя, за да разберете, дали ще има нужда вратата да се шкури и след това да се грундира преди боядисването.

Обков

Това е нещо, което много често се забравя, когато се реставрира една интериорна врата. Тук едната Ви опция е да си закупите нов обков, който да бъде с много близки характеристики до Вашия, или да ремонтирате стария. Ако заложите на реставрирането – отстранете бравата, дръжката и пантите на вратата. Ако искате да заличите всякакви следи от употреба, запознайте се добре с характеристиките на материала, от който са изработени и може да ги пребоядисате – това доста често, дори може да стане само със спрей.

Каса

Когато решите каква ще бъде „съдбата” на крилото, то същата трябва да сполети и касата. Не рядко тя се оказва една идея по-трудна за обработка. Това, над което може да помислите е, дали да не я оставите в различен цвят заедно с первазите и да експериментирате. По този начин, ще може да съчетаете вратите с няколко неща.

Ако все пак не сте достатъчно убедени в способностите си най-добре се доверете на професионалисти или закупете изцяло нова врата.

Exit mobile version