Фасетиране на врати

Фасетирани Двукрили Интериорни Врати

Фасетирането на вратите е залепването на тънки листове от естествено дърво (фурнир) върху крило на вратата с основа от бор, MDF, дървесни частици, метал. Външно такава врата практически не се различава от масивната дървесина, цената е много по-ниска. Няма да е трудно майстор да покрие вратата с фурнир или да поднови старата, давайки ѝ нов живот.

Как да облицовате врата вкъщи?

Преди да започнем да лепим, с помощта на нож за шпакловка изглаждаме повърхността на платното, след изсушаване го избърсваме до идеалната гладкост на „кадифе“. Ако това не бъде направено, повърхността на вратата след облицовката ще бъде вълнообразна, върху нея нередностите под формата на неравности и вдлъбнатини ще станат забележими. За да покрием, купуваме фурнировани листове с лепило или без (второто, е няколко пъти по-евтино). Ако е необходимо да се фурнира стандартна врата (90×200 см), 2,5 м² фурнир ще бъде достатъчно.

В процеса на изработка, всичко е важно

Поставяме го на повърхността така, че да се вижда шарката на дървото. Не изхвърляме парчетата, те са полезни за залепване на крилото на вратата от предната страна. За работа използваме ютията. Избираме оптималната температура, като я държим 10 минути загрята върху парче фурнир, като внимаваме. Най-добрият температурен диапазон е от 50 ° до 60 ° C. За да може лепилото да стане вискозно, нагрейте го за 10-15 минути. В същото време вземаме предвид, че след 5 минути се втвърдява, така че трябва работите бързо, поставяйки листа правилно. Ако няма основа за лепило, сами покрийте гърба на фурнира с лепило за дърво. За да не придобие влага лакирайте фурнира. Извършваме боядисване в хоризонтално положение на крилото на вратата, така че капки лак да не се стичат и да образуват неравномерни ивици. Нанасяте три слоя върху повърхността: първият е мебелен нитролов лак (изсъхва за 15 минути), вторият и третият са, разредени с разтворител в съотношение 1:1.

За по-добро свързване поставете товар – може да е торба с пясък. Целият проблем на домашното облицоване на интериорните врати е липсата на надеждна преса.

Exit mobile version